Nieuws uit groep 7 en 8           Nieuws uit groep 7 en 8             Nieuws uit groep 7 en 8

 

 

Van onze verslaggever

Afgelopen maandag was de start van de jaarlijkse week van Bedrijven Onderwijs Techniek Hoogezand-Sappemeer, afgekort tot BOTHS. Dit jaar vond op het AJC in de Spiegelzaal de aftrap plaats. De gehele week gaan kinderen van de groepen 7/8 van het basisonderwijs op bezoek bij een tweetal bedrijven in Hoogezand-Sappemeer. Op het AJC krijgen de kinderen een aantal lessen techniek, waarbij ze aan het eind van de middag of morgen met een zelfgebouwde speaker voor hun i-pad of  i-Phone naar huis gegaan.

De kinderen van De Tweemaster zijn maandag 1 juni op stap geweest. Ze hebben een bezoek gebracht aan Machinefabriek Börger aan de Van Neckstraat en aan Autocentrum Hoogezand aan de Ambachtsweg. Het waren beide twee interessante en leerzame bijeenkomsten. Er was veel te zien en te horen. Voor een foto-impressie van de twee bezoeken en de lessen op het AJC klik je op de link.

 

 

Verkeersexamen 2015

groep 7

Een heel jaar heeft groep 7 zich weer voorbereid op het verkeersexamen. Elke vrijdagmiddag gingen de kinderen zich in tweetallen voorbereiden. Tekstboek lezen, plaatjes kijken en aansluitend de vragen maken. Daarna kijken of je het goed had begrepen en soms discussiëren over de antwoorden. Thuis de verkeersborden natuurlijk goed oefenen.  Uiteindelijk nog een oefenexamen gemaakt.

 

Zo ging de tijd voorbij en naderde het examen met rasse schreden. Op donderdag 16 april was het schriftelijk examen en een week later gingen ze op de fietsdoor de wijk. Voordat ze op de fiets konden stappen, moesten de fietsen worden gekeurd. Een aantal fietsen moesten een keer extra worden bekeken. Uiteindelijk konden alle kinderen op een goed gekeurde fiets deelnemen aan het examen.

Na het examen volgden nog een paar spannende dagen. Ben ik geslaagd? Krijg ik mijn diploma? Uiteindelijk kwam een mevrouw van VVN afdeling Hoogezand met het blijde nieuws dat alle kinderen waren geslaagd. Naast het diploma was er een cadeautje en een mooie rugtas. Proficiat voor alle kinderen en nu natuurlijk laten zien dat je weet hoe het hoort.

 Ga voor de verhalen van de kinderen naar de link

Azra Jamai
Begüm Terrence
Charlotte Youness
  Gamze

 

Nieuws groep 8

Even een update m.b.t. het nieuws van groep 8. Na de laatste berichten is er natuurlijk weer van alles gebeurd.

Groep 8 heeft o.a. een bezoek gebracht aan het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Elk jaar is er het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Op school hebben we gekeken en gezocht naar sporen van die oorlog in Hoogezand-Sappemeer. We hebben vooral gekeken naar de mensen die tijdens deze periode zijn weggevoerd en nooit zijn teruggekeerd.  Op 4 mei waren we aanwezig bij de 4 mei herdenking. Verzamelen bij de Damkerk en aansluitend gingen we wandelend naar de kartonfabriek aan de Meint Veningastraat. Hier zijn een aantal mannen in de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten. Daarna naar De Stille Hof voor een ander officieel moment. Esther en Aïsha mochten aan alle mensen een anjer geven. Daarna hebben Aschwino en Melvin een krans gelegd en hebben Maya en Nawal een gedicht voorgedragen. Het was een indrukwekkende bijeenkomst.

Aïsha

Dorali Nick

Ali Cem

Esther Sabrin
Aschwino Melvin Tiemo

Cigdem

Nawal Tugba

 

 Op 21, 22 en 23 april was er de CITO eindtoets. Het hele jaar naar ‘uitgekeken’ en nu was het zover. Met een knuffel, een gelukspoppetje, iets te snoepen en wat te drinken vlogen de dagen voorbij. Natuurlijk waren er eerst de zenuwen, maar na de  eerste toets onderdelen verdwenen die als sneeuw voor de zon. Op donderdagmiddag hadden een aantal ouders een heerlijke verrassing voor ons gemaakt: we kregen allemaal taart en iets te drinken. De kinderen van groep 7 werden niet vergeten. Zij hadden net een spannend verkeersexamen achter de rug.

 

Aïsha Dorali Nawal

Ali Cem

Esther

Nick

Aschwino Maya

Sabrin

Cigdem

Melvin

Tiemo
Tugba    

 

Nieuws uit groep 8.

De afgelopen periode hebben de kinderen uit groep 8 gewerkt over de Tweede Wereldoorlog. Zo hebben ze geleerd over het ontstaan van die oorlog en wat de gevolgen waren voor de bevolking, m.n. voor de Joodse mensen. Ze hebben gelezen over de briefjes die ze uit de treinen hebben gegooid op hun reis naar een van de concentratiekampen in Duitsland, ze hebben een aantal monumenten bekeken en gehoord over de familie Valk uit Sappemeer. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan het Herinneringscentrum in Westerbork.  Op 4 mei zullen de leerlingen van groep 8 een krans leggen en een gedicht voordragen op begraafplaats De Stille Hof.

Een aantal kinderen, te weten Esther, Nawal en Melvin hebben er een PowerPoint over gemaakt.

Klik op de link voor het bekijken van de PowerPoint.

 

 

Zwem- en spelmorgen groepen 8

Hoogezand, 16 dec. 2014

Van onze verslaggever

Jaarlijks is er voor de kinderen van groep 8 een zwem- en spelmorgen in De Kalkwijck in Hoogezand. Vandaag was het weer zover. De kinderen vertrokken vol goede moed te voet naar het zwembad en hadden onderweg veel te vertellen. In het zwembad aangekomen werd er eerst omgekleed en vervolgens werden de spelletjes nog even kort doorgenomen. De kinderen van De Tweemaster moesten beginnen bij spelonderdeel twee. Met een skippybal naar een lijn zwemmen, de bal over de lijn op het water slaan, terugzwemmen en de bal aan de volgende geven. Elk spel duurde tien minuten. Nadat het eerste onderdeel was afgewerkt, moesten de kinderen zich in een band naar de overkant trekken en op een fluitje blazen. Bij spel vier werd een leerling op een vlot door vier andere kinderen zwemmend naar de overkant gebracht. Hier moesten ze eerst nog een opgeblazen ballon laten knappen. Spel vijf/zes was een waar waterballet. Over een hindernisbaan (= lange mat op het water) lopend moesten ze aan het eind van de baan een skippybal aantikken wilden ze een punt scoren. Vanaf de kant werden ze met water bekogeld. Veel leerlingen haalden de eindstreep niet en moesten het opnieuw proberen. Bij het laatste spel moest er op een ‘plank’ liggend naar de overkant worden gezwommen. Afsluitend was er nog een estafettewedstrijd tussen de scholen. De Tweemaster moest het gelijk in de eerste ronde opnemen tegen twee andere scholen. Het was erg spannend. Aanvankelijk lagen de kinderen op een tweede plaats, maar uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met een derde plaats en waren daarmee uitgeschakeld.

Moe maar wel voldaan liepen de kinderen weer naar school waar ze eerst nog even konden eten en drinken alvorens ze aan hun schoolwerk gingen beginnen. Het was een geslaagde ochtend.

 

 

Hoogezand

Van onze verslaggever ter plaatse

Na spannende voorronden tijdens de Kinderboekenweek was het dinsdag 25 nov jl. eindelijk zo ver. De dag van het voorleeskampioenschap op De Tweemaster. Zes kandidaten uit groep 7 en 8 namen het tegen elkaar op met als inzet ‘wie wordt  er dit jaar voorleeskampioen van De Tweemaster’. Onder het toeziend oog van de jury, juf Ina, juf Rika en meester Paul, zetten de kandidaten hun beste beentje voor. Als eerste mocht Maya haar verhaal voorlezen en daarna volgden Nawal, Dorali, Gamze, Cigdem en Tiemo.  Niet alleen de jury heeft genoten van het voorlezen, ook de klasgenootjes luisterden ademloos naar de verhalen. Uiteindelijk kwam de jury nadat ze zich even hadden teruggetrokken met het verlossende woord. Nawal Teherhart mag in februari/maart 2015 de eer van de school verdedigen tijdens de gemeentelijke voorleeswedstrijd op borg Welgelegen. Als beloning voor het winnen van de titel kreeg Nawal een oorkonde uitgereikt en mag ze in de boekwinkel een mooi boek uitzoeken. De voorzitter van de jury wil haar de komende tijd nog wat tips meegeven  en wij van de redactie wensen Nawal alvast veel succes toe in februari/maart.

Voor een foto impressie van de voorleeswedstrijd  klikt u op deze link.

 

Hoogezand, 22 oktober 2014

van onze verslaggever

 Verhalen wedstrijd De Boekenfabriek

Woensdagmiddag 22 oktober jl. werden in de Boekhovenbibliotheek in  Hoogezand de winnaars van de  verhalenwedstrijd De Boekenfabriek bekend gemaakt. De kinderen van de groepen 5 t/m 8 van een viertal basisscholen, waaronder De Tweemaster, hebben  in de week voorafgaand aan de Kinderboekenweek op school bij bestaande boeken een nieuw eigen verhaal geschreven.  De verhalen werden op de bibliotheek ingeleverd waar vervolgens de jury aan het lezen ging. De jury liet weten dat ze het erg druk hadden gehad en soms maar niet konden stoppen met het lezen van de verhalen. Een van de juryleden had zelfs in haar bed met een lampje onder de dekens de verhalen gelezen.  Ze waren allen erg onder de indruk van de kwaliteit van de verhalen.

In een gezellige en ontspannen bijeenkomst werden de genomineerden door de wethouder mevrouw Oetra Gopal gefeliciteerd met hun nominaties. Ze had als jurylid de verhalen ook gelezen en prees de kinderen voor hun vindingrijkheid  en schrijftalent. ‘Misschien staan er in de toekomst wel boeken van jullie hier in de bibliotheek’, zei de wethouder. Uiteindelijk had de wethouder de eer om aan de aanwezige kinderen en hun ouders en vriendjes  te vertellen  welke verhalen binnenkort zullen verschijnen in het glossy tijdschrift ‘FEEST’. In de categorie groep 5/6 kreeg  Pari te horen dat haar verhaal  ‘Matilda gaat naar de bibliotheek’  was uitgekozen en in de categorie groep 7/8 kreeg Esther te horen dat ze haar verhaal  ‘Koen springt uit bed’ binnenkort in ‘FEEST’ kan lezen.

Voor een foto impressie van de bijeenkomst klik je op de link.

 

 

 

sportochtend

Groep 7 had maandag 6 oktober jl.  direct na het weekend een sportochtend in sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand. De groep vertrok in sportkleding gestoken om 8.30 uur naar de sportlocatie aan de Nieuweweg.  Daar aangekomen werden in de kleedkamer de gewone schoenen vervangen door de zaalschoenen. We waren de eerste groep en hadden dus nog alle gelegenheid om alle atletiek onderdelen goed te verkennen.  De kinderen moesten beginnen met het onderdeel speerwerpen en daarna volgden nog parcours, speedbounce, verspringen vanuit stand, horden loop, pittenzak mikken, hoogspringen vanuit stand en medicinbal stoten.  Tussen de onderdelen door was er wel gelegenheid om even iets te eten of te drinken, want je moet natuurlijk wel op krachten blijven anders kun je niet goed presteren. Aan het eind van de ochtend was er nog de estafetteloop. Onze school moest eerst aantreden tegen De Schakel en later tegen ’t Heidemeer. In beide lopen werden de kinderen tweede, maar tijdens de tweede loop verbeterden ze nog wel hun totaaltijd. Helaas dit jaar geen taart, maar wel een leuke en gezonde ochtend.  Prima prestatie. 

Moe, maar voldaan gingen we terug naar school. Onderweg bedachten de kinderen allerlei excuses waarom we geen taart hadden. Uiteindelijk hebben we op school maar gewoon eerlijk verteld dat we dit jaar niet de beste waren.  Gamze  heeft woensdag de kinderen als nog op taart getrakteerd. Even lekker smullen samen en Gamze bedankt.

Zie voor foto’s van deze ochtend  de fotogalerij

 

Kinderpostzegels

Na alle drukte rond de Zout Expres en het debatteren in de 3e Kamer was er nog een activiteit die onze aandacht vroeg. Elk jaar is het aan het eind van september tijd voor de Kinderpostzegels. Een actie waarbij door kinderen voor kinderen ‘geld’ wordt opgehaald. Vrijdag 19 september jl. hebben we samen naar het instructiefilmpje gekeken en daarna de nodige administratieve handelingen verricht. Nog een paardagen wachten en dan is het zover.

Woensdag 24 september twaalf uur. Eindelijk is het zover. Met de envelop onder de arm verlaten de kinderen opgewonden de school om bestellingen te scoren. Een aantal weet al wie ze het eerst gaan vragen om iets te bestellen en trekken de wijk in. Op vrijdag 3 oktober sluit het ophalen van de bestellingen en gaan we op school samen de administratie verder ter hand nemen. Begin november zullen de bestelde spullen op school aankomen en gaan de kinderen weer de wijk in om het bestelde af te leveren.

Vanaf deze plaats wens ik alle kinderen al vast veel succes en bedank ik alle mensen voor hun bestellingen.

 

Voorleeskampioen

Wie wil er nou geen kampioen worden. Nee, geen voetbal-, zwem- of schaatskampioen, maar voorleeskampioen. Kampioen worden van je eigen school en daarna meedoen aan de gemeentelijke voorleeswedstrijd. En wie weet ga je daarna nog wel door naar het provinciale of uiteindelijk het landelijke kampioenschap. Die nieuwe kampioen zou zo maar van De Tweemaster kunnen komen, want tijdens de komende Kinderboekenweek, van 1 t/m 10 oktober, doen alle kinderen van groep 7-8 weer mee aan de voorronden. Eerst zullen de kinderen in de klas door hun klasgenootjes worden beoordeeld. Zij zijn de juryleden. De schoolfinale, met als juryleden meester Paul, juf Rika en juf Ina, zal in november plaatsvinden. De schoolkampioen krijgt dan een mooie oorkonde van de jury en mag als beloning een boek kiezen uit de catalogus van de Kinderboekenweek.

Eind november kunt u op de site lezen hoe de wedstrijd is verlopen en wie namens De Tweemaster zal deelnemen aan de gemeentelijke voorleeswedstrijd in februari/maart 2015.

 

Zout Expres

Elk jaar bezoekt de Zout Expres, een bus van o.a. de Rijksuniversiteit, scholen in Noord-Nederland om voorlichting te geven over zout. Ook groep 7/8 kreeg bezoek van de Zout Expres en wel op donderdag 18 september jl. Voorafgaand aan het bezoek hadden de kinderen zich aan het begin van de week d.m.v. filmpjes en teksten al wat voorbereid op het bezoek.

De klas werd op 18 september in twee groepen verdeeld en elke groep was ongeveer vijfenveertig minuten in de bus. Daar werden ze door twee medewerkers van de Zout Expres opgevangen en gingen ze na een korte instructie aan het werk. D.m.v. proefjes ontdekten de kinderen ‘wat is zout’, ‘welke eigenschappen heeft zout‘, ’hoe ziet een zoutkristal eruit’. Ook werd ingegaan op de vraag ‘hoe komen we aan ons zout en wat doen we ermee?’

Het was een interessante en leerzame bezigheid. De kinderen kunnen thuis nog een leuk experiment doen. Misschien leuk om het samen te doen. Kijk voor het stappenplan in de folder die de kinderen hebben meegekregen of ga naar www.zoutkristallen.nl

Wil je zien met hoeveel enthousiasme er in de bus van de Zout Expres is gewerkt, klik dan op de link van de fotoreportage.

Wil je filmpjes zien over de zoutwinning enz. , klik dan op onderstaande links.

1.      Boren naar steenzout  è link

2.      Zout van de zee è link

3.      Ontstaan van steenzout è link

4.      Steenzout naar keukenzout è link

O ja, nog even dit. Enig idee hoe de Romeinse soldaten werden betaald en waarom? Vraag het maar eens aan de kinderen. Die weten vast het antwoord wel.

Veel plezier

 

 

Prinsjesdag

Elk jaar is het op de derde dinsdag van september spannend in Nederland.  De regering presenteert dan de plannen voor het komende kalenderjaar en de koning leest in de Ridderzaal de troonrede voor. Om kinderen meer inzicht te geven in de achtergronden van Prins-jesdag, onze democratie, de politiek en nog veel meer, werd het programma De Derde Kamer ontwikkelt.

De kinderen van groep 7/8 hebben dit jaar ook meegedaan aan het programma van De Derde Kamer. In een oranje koffertje zat het programma voor de komende dagen. Elke dag werd het politieke spel opgewarmd met een filmpje over een bepaald onderdeel. Na het filmpje gingen de drie politieke partijen samen de vragen en opdrachten voorbereiden. Vervolgens werden de antwoorden samen besproken. Daarna begon het echte politieke werk. Elke partij boog zich over een drietal stellingen en bedacht bij elke stelling argumenten voor en tegen. Na de voorbereiding in de partij gingen de partijen daarna met elkaar in debat om te komen tot de belangrijkste stelling van de dag.

 

Na drie dagen lagen er op de vierde dag drie dag stellingen op tafel. Op de  vierde dag, de slotdag van De Derde kamer, gingen de politieke wederom in debat om te komen tot de beste stelling. Ook nu was het debat weer ‘fel’ en werd er uiteindelijk gekozen voor de stelling ‘Auto’s zijn slecht voor het milieu, dus moet de school de kinderen voortaan ophalen en wegbrengen met een schoolbus’. Het was een nek-aan-nek race met een andere belangrijke stelling ‘Leraren moeten lesgeven over gezond eten, want te veel snoepen is niet gezond’. Aan het eind van het spel kozen de kinderen ook nog de beste debaters van de groep. Volgens de groep waren dat Tiemo, Nawal en Youness. De kinderen hebben op een speelse manier iets belangrijks geleerd  en hebben gelet op hun enthousiasme genoten. Wilt u nog eens met uw zoon/dochter terugkijken, ga dan naar www.dederdekamer.nl