Nieuws uit groep 7 en 8           Nieuws uit groep 7 en 8             Nieuws uit groep 7 en 8

 

 

sportochtend

Groep 7 had maandag 6 oktober jl.  direct na het weekend een sportochtend in sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand. De groep vertrok in sportkleding gestoken om 8.30 uur naar de sportlocatie aan de Nieuweweg.  Daar aangekomen werden in de kleedkamer de gewone schoenen vervangen door de zaalschoenen. We waren de eerste groep en hadden dus nog alle gelegenheid om alle atletiek onderdelen goed te verkennen.  De kinderen moesten beginnen met het onderdeel speerwerpen en daarna volgden nog parcours, speedbounce, verspringen vanuit stand, horden loop, pittenzak mikken, hoogspringen vanuit stand en medicinbal stoten.  Tussen de onderdelen door was er wel gelegenheid om even iets te eten of te drinken, want je moet natuurlijk wel op krachten blijven anders kun je niet goed presteren. Aan het eind van de ochtend was er nog de estafetteloop. Onze school moest eerst aantreden tegen De Schakel en later tegen ’t Heidemeer. In beide lopen werden de kinderen tweede, maar tijdens de tweede loop verbeterden ze nog wel hun totaaltijd. Helaas dit jaar geen taart, maar wel een leuke en gezonde ochtend.  Prima prestatie. 

Moe, maar voldaan gingen we terug naar school. Onderweg bedachten de kinderen allerlei excuses waarom we geen taart hadden. Uiteindelijk hebben we op school maar gewoon eerlijk verteld dat we dit jaar niet de beste waren.  Gamze  heeft woensdag de kinderen als nog op taart getrakteerd. Even lekker smullen samen en Gamze bedankt.

Zie voor foto’s van deze ochtend  de fotogalerij

 

Kinderpostzegels

Na alle drukte rond de Zout Expres en het debatteren in de 3e Kamer was er nog een activiteit die onze aandacht vroeg. Elk jaar is het aan het eind van september tijd voor de Kinderpostzegels. Een actie waarbij door kinderen voor kinderen ‘geld’ wordt opgehaald. Vrijdag 19 september jl. hebben we samen naar het instructiefilmpje gekeken en daarna de nodige administratieve handelingen verricht. Nog een paardagen wachten en dan is het zover.

Woensdag 24 september twaalf uur. Eindelijk is het zover. Met de envelop onder de arm verlaten de kinderen opgewonden de school om bestellingen te scoren. Een aantal weet al wie ze het eerst gaan vragen om iets te bestellen en trekken de wijk in. Op vrijdag 3 oktober sluit het ophalen van de bestellingen en gaan we op school samen de administratie verder ter hand nemen. Begin november zullen de bestelde spullen op school aankomen en gaan de kinderen weer de wijk in om het bestelde af te leveren.

Vanaf deze plaats wens ik alle kinderen al vast veel succes en bedank ik alle mensen voor hun bestellingen.

 

Voorleeskampioen

Wie wil er nou geen kampioen worden. Nee, geen voetbal-, zwem- of schaatskampioen, maar voorleeskampioen. Kampioen worden van je eigen school en daarna meedoen aan de gemeentelijke voorleeswedstrijd. En wie weet ga je daarna nog wel door naar het provinciale of uiteindelijk het landelijke kampioenschap. Die nieuwe kampioen zou zo maar van De Tweemaster kunnen komen, want tijdens de komende Kinderboekenweek, van 1 t/m 10 oktober, doen alle kinderen van groep 7-8 weer mee aan de voorronden. Eerst zullen de kinderen in de klas door hun klasgenootjes worden beoordeeld. Zij zijn de juryleden. De schoolfinale, met als juryleden meester Paul, juf Rika en juf Ina, zal in november plaatsvinden. De schoolkampioen krijgt dan een mooie oorkonde van de jury en mag als beloning een boek kiezen uit de catalogus van de Kinderboekenweek.

Eind november kunt u op de site lezen hoe de wedstrijd is verlopen en wie namens De Tweemaster zal deelnemen aan de gemeentelijke voorleeswedstrijd in februari/maart 2015.

 

Zout Expres

Elk jaar bezoekt de Zout Expres, een bus van o.a. de Rijksuniversiteit, scholen in Noord-Nederland om voorlichting te geven over zout. Ook groep 7/8 kreeg bezoek van de Zout Expres en wel op donderdag 18 september jl. Voorafgaand aan het bezoek hadden de kinderen zich aan het begin van de week d.m.v. filmpjes en teksten al wat voorbereid op het bezoek.

De klas werd op 18 september in twee groepen verdeeld en elke groep was ongeveer vijfenveertig minuten in de bus. Daar werden ze door twee medewerkers van de Zout Expres opgevangen en gingen ze na een korte instructie aan het werk. D.m.v. proefjes ontdekten de kinderen ‘wat is zout’, ‘welke eigenschappen heeft zout‘, ’hoe ziet een zoutkristal eruit’. Ook werd ingegaan op de vraag ‘hoe komen we aan ons zout en wat doen we ermee?’

Het was een interessante en leerzame bezigheid. De kinderen kunnen thuis nog een leuk experiment doen. Misschien leuk om het samen te doen. Kijk voor het stappenplan in de folder die de kinderen hebben meegekregen of ga naar www.zoutkristallen.nl

Wil je zien met hoeveel enthousiasme er in de bus van de Zout Expres is gewerkt, klik dan op de link van de fotoreportage.

Wil je filmpjes zien over de zoutwinning enz. , klik dan op onderstaande links.

1.      Boren naar steenzout  è link

2.      Zout van de zee è link

3.      Ontstaan van steenzout è link

4.      Steenzout naar keukenzout è link

O ja, nog even dit. Enig idee hoe de Romeinse soldaten werden betaald en waarom? Vraag het maar eens aan de kinderen. Die weten vast het antwoord wel.

Veel plezier

 

 

Prinsjesdag

Elk jaar is het op de derde dinsdag van september spannend in Nederland.  De regering presenteert dan de plannen voor het komende kalenderjaar en de koning leest in de Ridderzaal de troonrede voor. Om kinderen meer inzicht te geven in de achtergronden van Prins-jesdag, onze democratie, de politiek en nog veel meer, werd het programma De Derde Kamer ontwikkelt.

De kinderen van groep 7/8 hebben dit jaar ook meegedaan aan het programma van De Derde Kamer. In een oranje koffertje zat het programma voor de komende dagen. Elke dag werd het politieke spel opgewarmd met een filmpje over een bepaald onderdeel. Na het filmpje gingen de drie politieke partijen samen de vragen en opdrachten voorbereiden. Vervolgens werden de antwoorden samen besproken. Daarna begon het echte politieke werk. Elke partij boog zich over een drietal stellingen en bedacht bij elke stelling argumenten voor en tegen. Na de voorbereiding in de partij gingen de partijen daarna met elkaar in debat om te komen tot de belangrijkste stelling van de dag.

 

Na drie dagen lagen er op de vierde dag drie dag stellingen op tafel. Op de  vierde dag, de slotdag van De Derde kamer, gingen de politieke wederom in debat om te komen tot de beste stelling. Ook nu was het debat weer ‘fel’ en werd er uiteindelijk gekozen voor de stelling ‘Auto’s zijn slecht voor het milieu, dus moet de school de kinderen voortaan ophalen en wegbrengen met een schoolbus’. Het was een nek-aan-nek race met een andere belangrijke stelling ‘Leraren moeten lesgeven over gezond eten, want te veel snoepen is niet gezond’. Aan het eind van het spel kozen de kinderen ook nog de beste debaters van de groep. Volgens de groep waren dat Tiemo, Nawal en Youness. De kinderen hebben op een speelse manier iets belangrijks geleerd  en hebben gelet op hun enthousiasme genoten. Wilt u nog eens met uw zoon/dochter terugkijken, ga dan naar www.dederdekamer.nl