Nieuws uit groep 7b / 8           Nieuws uit groep 7b / 8             Nieuws uit groep 7b / 8

 

 

Lessen jeugd EHBO weer van start

Van onze verslaggever.
 

Vrijdagmiddag 6 maart hebben de leerlingen van groep 8 om 2 uur weer hun eerste jeugd EHBO les gehad. Elk jaar geeft juf Alie Vugteveen een aantal EHBO lessen aan de kinderen van groep 8 en wie goed oplet kan aan het eind zijn diploma halen.

Dat het belangrijk kan zijn, bewezen onlangs een tweetal dappere jongens uit Sappemeer.

 Een man die onwel was geworden en op de rails van de spoorbaan lag, hebben zij hulp verleend. Ze hadden de man naar een veilige plek gebracht en ondertussen 112 gebeld. Als dank kregen de jongens een cursus jeugd EHBO aangeboden.
 

Elke week zal juf Alie een nieuw onderwerp behandelen. De kinderen zijn erg nieuwsgierig en willen allemaal graag hun diploma halen. Het examen zal over een paar maanden op school worden afgenomen.

 De komende weken zullen de verslaggevers u op de hoogte houden van de lessen en de vorderingen.
Hierbij alvast een aantal impressies van de eerste les. (link)

 

 

Arjen Robben verdwaalt in het oerwoud

 

Groep 7/8 schrijft verhaal ‘Arjen Robben verdwaalt in het oerwoud’.
Van onze verslaggever.


Onlangs verscheen het boek ‘Arjen Robben en de finale van de Champions League’. Het boek is een initiatief van schrijver Fred Diks. Het boek is samengesteld uit de verhalen van kinderen van twaalf basisscholen in de provincie Groningen. Ook leerlingen van de oude school van de voetballer, de Togtemaschool in Bedum, deden mee. Bij de presentatie van het boek ontstond het idee dat er een vervolg moest komen. Het tweede boek zal in het teken staan van het aanstaande wereldkampioenschap in Zuid-Amerika. Op weg naar de finale beleeft Arjen samen met zijn team allerlei avonturen. Deze avonturen zullen wederom door kinderen van een aantal basisscholen worden bedacht.

Titel van het tweede boek is “Arjen Robben en het magische schot in Rio’.
 

Groep 8 van De Tweemaster zal ook een van de hoofdstukken gaan schrijven. In dit geval gaat het om hoofdstuk elf waarin Arjen en de andere voetballers verdwalen in het Braziliaanse oerwoud. Als voorbereiding op het schrijven kwamen de moeder van Arjen en Jolanda Robben vrijdagmorgen 6 maart naar

De Tweemaster in Hoogezand om de kinderen te vertellen over Arjen en het verhaal op te starten. Vanaf maandag 10 maart hebben ze een week de tijd om samen het verhaal te schrijven en om een passende illustratie te maken.
 

Wat ze meemaken en hoe het afloopt, kun je straks lezen in deel twee.
 

    Voor de foto’s van deze bijeenkomst

 

Cito

De Cito-toetsen zijn weer geweest en we hebben daar een verslag over gemaakt.

Deze zijn hier te lezen.

Dimitry Emre Calvin
Youri Delano Michelle
Damiën Dalanda Shannon

 

 

Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonument.

Elk jaar wordt er aandacht besteed aan het thema de 2e Wereld-oorlog. Er wordt dan extra ingezoomd op de betekenis van deze oorlog en de gevolgen daarvan. We leren daarbij dat we onze nieuw verkregen vrijheid moeten koesteren en bewaken. Dat we die vrijheid hebben te danken aan mensen die hun leven voor ons hebben opgeofferd, wordt ook bij stilgestaan. Er wordt o.a. een bezoek gebracht aan het Herinneringscentrum in Westerbork en soms is een school/groep aan de beurt om een krans te leggen bij een van de oorlogsmonumenten in Hoogezand in het kader van Adopteer een Monument. Onze school is in 2015 weer aan de beurt om een krans te leggen. Elk jaar wordt er ook een verhaal geschreven om met de kinderen te lezen. Dit jaar was het Jacques Vriens en het verhaal ‘Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonu-ment’. Dit verhaal heeft een open eind. Hoe loopt het af? De kinderen hebben het verhaal afgeschreven. Nieuwsgierig naar hun verhalen? Lees vooraf wel eerst hoe het begint. Veel leesplezier.

 

Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonument blz 1

Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonument blz 2

 

Ali Cem Damien Emre Michelle
Calvin Delano Esra Sabrin
Cigdem Dimitry Maya Shannon
Dalanda Dorali Melvin Tiemo

 

Meester Jaap en het verdwenen oorlogsmonument; slot van de schrijver.

 

 

Hoogezand, 21 november 2013

 

Voorleeskampioenschap obs De Tweemaster

Eindelijk was het dan zo ver. Het voorleeskampioenschap van onze school. Na zenuwslopende voorrondes in de groepen 6/7 en 7/8  kwamen de kinderen vandaag bijeen in het speellokaal van de school. De nummers één, twee en drie uit de groepen 6/7 en 7/8 gingen na de pauze uitmaken wie er voorleeskampioen van de school ging worden. Voor groep 6/7 waren dat: Tugba Demir, Cigdem Aydas en Dorali Heller. Voor groep 7/8 mochten Dalanda Dumbuya, Esra Saruhan en Emre Eker op de voorleesstoel plaatsnemen. Onder grote belangstelling van de klasgenootjes en onder het toeziend oog en een luisterend oor van de jury, bestaande uit juf Rika, juf Ina en meester Paul, zetten de kinderen hun beste beentje voor. Na elke leesbeurt was er het dankbare applaus van het publiek. Nadat alle kinderen hadden voorgelezen was het wachten op het verlossende woord van de jury. Gelukkig duurde dat niet al te lang.

Meester Paul had voor alle kinderen nog wat aanwijzingen en sprak uiteindelijk het verlossende woord. Emre Eker is de voorleeskampioen van De Tweemaster. Hij kreeg de bijbehorende oorkonde uitgereikt en mag als  beloning een boek uitzoeken. Emre gaat in februari/maart namens De Tweemaster deelnemen aan het gemeentelijke voorleeskampioenschap. Wij wensen hem allemaal veel succes.

Voor de fotoreportage van dit voorleeskampioenschap gaat u naar de volgende link:

Voorleeskampioenschap

science les

Hoogezand, 29 oktober 2013

Vandaag is groep 7/8 van De Tweemaster voor een science les van juf Hanne-Wil naar buiten geweest. Op het schoolplein van de school waren  allerlei proefjes en onderzoekjes uitgezet. In groepjes moesten de kinderen onderzoek doen naar zaken die met de natuur te maken hebben. De resultaten van hun onderzoek konden in een boekje genoteerd worden. Er is met veel enthousiasme onderzoek gedaan en aan het eind van de middag waren de kinderen weer een ervaring rijker.

Zie voor een foto verslag van deze activiteit de volgende link:

Groep8 Science

 

Nieuwsgierig naar wat de kinderen moesten onderzoeken? Ga dan naar

Science opdracht 1

Science opdracht 5

Science opdracht 2

Science opdracht 6

Science opdracht 3

Science opdracht 7
Science opdracht 4  

 

Scoren voor gezondheid

Uw kind doet op school mee aan het project ''Scoren voor gezondheid'', tijdens dit project wordt stil gestaan bij het belang van en gezonde levensstijl en gezond eten.

Wij als stichting Fier4grunn en sportteam Hoogezand-Sappemeer willen hier graag een bijdrage aanleveren.

Erwin van der Looi brief    Johan Kappelhof brief     voedingsdagboek Johan Kappelhof

 

Voorrondes voorleeswedstrijd

 

         

 

De scholen zijn weer begonnen

U hebt ze vast alweer gezien langs de kant van weg: DE SCHOLEN ZIJN WEER BEGONNEN. Veilig Verkeer Nederland laat de weggebruikers elk jaar weten dat de scholen weer zijn begonnen en dat u dus weer rekening moet gaan houden met de kinderen die zich te voet of per fiets naar en van school begeven.
 

De Tweemaster wil als verkeersveilige school de kinderen alles meegeven om veilig naar school/huis te komen. We doen veel aan verkeersonderwijs om de kinderen te wijzen op de verschillende situaties en hoe dan te handelen.
In het kader van die voorlichting kwam donderdag 3 oktober jl. de Fietsersbond met een voorlichting voor de kinderen van de groepen 6, 7 en 8. Na een opwarmer in de klas met foto’s uit de eigen omgeving ging de groep naar het plein. Er is daar o.a. aandacht besteed aan ‘Hoe moet je met je fiets om gaan?’ en ‘Ben jij wel baas over je fiets?’ Er zijn op het plein allerlei spelletjes gedaan waarbij de behendigheid met de fiets centraal stond. Verder hebben de kinderen elkaars fiets aan een grondige inspectie onderworpen. Van het pleingebeuren zijn ook foto's gemaakt door een fotografe voor het blad Zebra. We zijn benieuwd naar de foto’s en de tekst. Terug in de klas is er nog naar een filmpje gekeken. Vooraf hebben we afgesproken dat je dit niet thuis mag doen. Misschien over een paar jaar wanneer je ook heel veel hebt geoefend. De voorlichting werd afgesloten met het uitreiken van een oorkonde. We hopen dat het voor de kinderen een leerzaam moment is geweest met als uiteindelijk doel:


- EEN VEILIGE FIETS,
- NOG VEILIGER NAAR EN VAN SCHOOL EN
- WETEN HOE TE HANDELEN BIJ BEPAALDE 

   VERKEERSSITUATIES.
 

In de fotogalerij vindt u een aardige impressie van de voorlichting.
Meester Martin, groepsleerkracht groep 7b/8

 

 

Kinderpostzegels

Woensdag 25 september jl. om 12.00 uur was het weer zo ver. De kinderen van groep 7 en 8 trokken er op uit om zoveel mogelijk kaarten, postzegels en pleisters te verkopen voor de stichting Kinderpostzegels. Elk jaar is het weer een belevenis. Op school hebben we filmpjes gezien over de stichting Kinderpostzegels en gehoord waar het geld dit jaar naar toe gaat. Het geld van de actie gaat dit jaar naar het onderwijs in Afrika.
De volgende dag kwamen al de eerste verhalen los. Het waren allemaal positieve ervaringen. Een aantal kinderen had al aardig weten te scoren, anderen moeten er nog even tegenaan. De balans is opgemaakt. De bestelkaarten zijn gecontroleerd, controlelijsten zijn ingevuld en de bestellijsten zijn in de individuele leerling enveloppen gedaan. Elk jaar weer een hele administratie en organisatie. Het is weer gelukt. De enveloppen zijn op de post gedaan en nu is het wachten op de doos met de bestellingen. Die doos zal medio november worden afgeleverd op de school. De kinderen zullen dan nog één keer langs de deur gaan om de bestelde materialen te bezorgen. Op school dan nog even controleren of alles ook daadwerkelijk is bezorgd en daarmee zit de actie van stichting Kinderpostzegels 2013 er dan op. Natuurlijk wil je nog graag weten hoeveel geld de kinderen dit jaar hebben opgehaald. Het totaal bedrag is 1500,- euro. Een heel mooi bedrag waar ze in Afrika vast heel blij mee zullen zijn. Jongens en meisjes van De Tweemaster ik ben trots op jullie.
 

Meester Martin

 

bezoek aan het Seaports Xperience

Techniek is een breed vakgebied. In de toekomst zal er steeds meer vraag zijn naar technisch personeel. Misschien gaat uw zoon/dochter wel iets in die richting doen. Om de kinderen te informeren over de mogelijkheden m.b.t. de techniek heeft in het afgelopen schooljaar het voortgezet onderwijs in Hoogezand-Sappemeer in samenwerking met het bedrijfsleven een techniek dag georganiseerd. In het kader van die techniek dag konden de kinderen ook een bezoek brengen aan het Seaports Xperience Center in Delfzijl

 

Donderdag 26 september jl. hebben de kinderen van de groepen 7 en 8 een bezoek gebracht aan het Xperience Center. De kinderen moesten om 8 uur ’s morgens op school zijn. Om kwart over drie gingen de kinderen gewoon naar huis. Over de opgedane indrukken is bij thuiskomst veel gesproken.

 

Bent u ook nieuwsgierig naar hun ervaringen?

Lees dan eens de verslagen van de kinderen of maak een wandeling

door de uitgebreide fotogalerij op de site van de school.
 

Langs deze weg willen we ook graag de ouders en meester Nuri bedanken voor het vervoer naar Delfzijl. Zonder jullie was het niet mogelijk geweest. Dank voor het veilige vervoer.
 

Meester Martin, groepsleerkracht groep 7b/8

 

Lees hier de verslagen van:

Calvin Damiën Dimitry Esra
Dalanda Delano Emre Youri
Ali Cem Dorali Melvin Tiemo
Cigdem Maya Sabrin  

 

 

 

De zomervakantie van groep 7b en groep 8

 

In onze verslagen kun je lezen hoe we het hebben gehad in de zomervakantie!

 

Ali Cem Dorali Maya Sabrin Tiemo
Calvin Damiën Delano Dimitry Emre   
Esra Michelle Shannon Youri